AŞURE ETKİNLİKLERİ

Tarih: 2016-10-17  /  Okunma: 341/  Kategori : Haber_Manşet / Ekleyen : Yazıkonak Belediyesi

Belediye Başkanlığımızın, Yazıkonak Kültür Merkezi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğinin birlikte düzenlediği Aşura Günü Etkinliğinde Belediye Başkanımız Sn Aydın AYAZ ile Belde Sakinlerimiz Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğinde bir araya geldi.
Beldemizde ilk olarak, Belediye Başkanlığı ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin birlikte yürüttüğü etkinlikte, beldemizde birlik beraberlik kardeşlik duygularının pekişmesini sağlayıp, ülkemizi bölme girişiminde bulunan hainlere kardeşlik bağlarımızın ne denli sıkı olduğu mesajları yansıtıldı. Aşura Günün önemine değinilerek, geçmişte yaşanan acıların tekrar yaşanmamasına vurgu yapıldı.

Aşûre Günü ve Muharrem Mâtemi:
Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'daki acısı başta olmak üzere On iki İmamlar'ın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Muharrem Matemi'nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir. Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir. Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Matemden amaç, kendine eziyet yapmak değil, kötülük ve katliamların bir daha olmaması adına anmak ve unutmamaktır. Kerbelâ katliamında hasta olması nedeniyle İmam Zeynel Abidin'in kurtulması ve Hz. Ali'nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah'a şükredilir. Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. 12 gün orucun ardından Aşûre Günü yapılır. 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.